31 Maj 2019 - 18:04
Tänkte lägga till ytterligare ett ämne i min blogg...
Celiaki = glutenintolerans
Jag är en av alla människor som lyckats få celiaki...
Trodde första veckan där jag letade information om vad jag fick äta skulle ta dö på mig...
Ni som känner mig vet att dom där extra lagrerna av fett finns tyvärr inte att överleva på så lite panikkänsla var det allt..😅
Jag har alltid ätit det som faller mig in just för stunden...
Något jag saknar är dessa smörgåstårtor jag alltid impulsköpte..
Eller french hotdog från tappen som jag åt under hela graviditeten...
All kexchoklad jag panikköpte när inte maten var snabbt klar..😅
Slut på det...!
Som ni förstår så var slutet här i mitt huvud😂
Jag fick ett A4 med massor av saker som jag skulle undvika och det fanns ju knappt något som inte innehöll dessa ingredienser... tyckte jag då...
Det var väl egentligen inte det värsta men det visste jag inte då...
Det som är värre än att få diagnosen det är all hantering runt våran mat...
Eller när andra gör det till en bagatell sak..
Det hjälper inte att du har en glutenfri smörgås om du inte hanterat allt runtomkring glutenfritt..
Så med detta ska jag även nå ut till fler så vi med celiaki ska kunna få känna att vi kan äta på mer ställen, öka medvetandet kring hur påverkade vi blir när det blir fel, hur mycket det ställer till det i kroppen av att bara en brödsmula hamnar i kontakt med glutenfri mat...
Jag kunde ingenting om celiaki innan jag själv var tvungen att lära mig, man känner sig ofta till besvär för man måste fråga om precis varje ingrediens, hantering osv..
Det är inte dig jag inte litar på utan jag vill att min kropp ska få må bra..
Det är inte du som får ligga länge efter med onödiga plågor..
Så ta inte illa upp när frågorna ställs😁
Vi med celiaki kan bli mycket sjuka av fel hantering av våran mat...
Det är inte bara att man kanske kräks, får sitta på dass en liten stund, ha lite värk i kroppen, utan detta kan hålla på i dagar, veckor eller månader av lidande pga misstaget..
Det är ett helvete rent ut sagt!
Inte bara det utan alla sjukdomar det kan leda vidare till pga slarv..
Så jag ska göra en liten jämförelse...
Jag fick en gång frågan när det skulle serveras mat...
Det var pastasallad...
Personen i fråga undrade om jag kunde plocka ur pastan ur salladen..
"Nej det går inte, min mat får inte vara i kontakt med något som innehåller gluten..."
För att göra det tydligt så kan jag ge er jämförelsen här...
Vi har en nötallergiker vid matbordet...
Men ställer frågan om dom inte bara kan plocka ur nötterna ur maten...
Ingen skulle förhoppningsvis ställa den frågan för det är en risk för deras liv...
Andnöd vill ingen uppleva...
Problemet är att skulle jag bara plocka ur pastan, så ligger glutenrester kvar i salladen vilket leder till att jag får i mig det...
Äter man gluten trots att man inte tål det så kan det leda till väldigt många andra sjukdomar, en av alla dessa sjukdomar är tex skadad tarm som leder till brist på näring osv, cancer ja ni hör...
Vem vill ha det för lite glutenintag...
En smula gluten kan ge skador i upp till ett halvår, det kan ta ännu längre tid om man har otur...
För att inte göra detta första inlägg för långt så avslutar vi här och det kommer komma fler inlägg där jag kommer gå in mer på allt kring celiaki...
Fråga gärna två eller tre gånger till om du är osäker.. personen i fråga blir förmodligen väldigt tacksam för du är mån om att det blir rätt när du ska bjuda på mat...
/Hon som svalt den första tiden för det var mycket dålig information för vad som gäller när man ska äta glutenfritt..😂😅
Celiaki = glutenintolerans
Jag är en av alla människor som lyckats få celiaki...
Trodde första veckan där jag letade information om vad jag fick äta skulle ta dö på mig...
Ni som känner mig vet att dom där extra lagrerna av fett finns tyvärr inte att överleva på så lite panikkänsla var det allt..😅
Jag har alltid ätit det som faller mig in just för stunden...
Något jag saknar är dessa smörgåstårtor jag alltid impulsköpte..
Eller french hotdog från tappen som jag åt under hela graviditeten...
All kexchoklad jag panikköpte när inte maten var snabbt klar..😅
Slut på det...!
Som ni förstår så var slutet här i mitt huvud😂
Jag fick ett A4 med massor av saker som jag skulle undvika och det fanns ju knappt något som inte innehöll dessa ingredienser... tyckte jag då...
Det var väl egentligen inte det värsta men det visste jag inte då...
Det som är värre än att få diagnosen det är all hantering runt våran mat...
Eller när andra gör det till en bagatell sak..
Det hjälper inte att du har en glutenfri smörgås om du inte hanterat allt runtomkring glutenfritt..
Så med detta ska jag även nå ut till fler så vi med celiaki ska kunna få känna att vi kan äta på mer ställen, öka medvetandet kring hur påverkade vi blir när det blir fel, hur mycket det ställer till det i kroppen av att bara en brödsmula hamnar i kontakt med glutenfri mat...
Jag kunde ingenting om celiaki innan jag själv var tvungen att lära mig, man känner sig ofta till besvär för man måste fråga om precis varje ingrediens, hantering osv..
Det är inte dig jag inte litar på utan jag vill att min kropp ska få må bra..
Det är inte du som får ligga länge efter med onödiga plågor..
Så ta inte illa upp när frågorna ställs😁
Vi med celiaki kan bli mycket sjuka av fel hantering av våran mat...
Det är inte bara att man kanske kräks, får sitta på dass en liten stund, ha lite värk i kroppen, utan detta kan hålla på i dagar, veckor eller månader av lidande pga misstaget..
Det är ett helvete rent ut sagt!
Inte bara det utan alla sjukdomar det kan leda vidare till pga slarv..
Så jag ska göra en liten jämförelse...
Jag fick en gång frågan när det skulle serveras mat...
Det var pastasallad...
Personen i fråga undrade om jag kunde plocka ur pastan ur salladen..
"Nej det går inte, min mat får inte vara i kontakt med något som innehåller gluten..."
För att göra det tydligt så kan jag ge er jämförelsen här...
Vi har en nötallergiker vid matbordet...
Men ställer frågan om dom inte bara kan plocka ur nötterna ur maten...
Ingen skulle förhoppningsvis ställa den frågan för det är en risk för deras liv...
Andnöd vill ingen uppleva...
Problemet är att skulle jag bara plocka ur pastan, så ligger glutenrester kvar i salladen vilket leder till att jag får i mig det...
Äter man gluten trots att man inte tål det så kan det leda till väldigt många andra sjukdomar, en av alla dessa sjukdomar är tex skadad tarm som leder till brist på näring osv, cancer ja ni hör...
Vem vill ha det för lite glutenintag...
En smula gluten kan ge skador i upp till ett halvår, det kan ta ännu längre tid om man har otur...
För att inte göra detta första inlägg för långt så avslutar vi här och det kommer komma fler inlägg där jag kommer gå in mer på allt kring celiaki...
Fråga gärna två eller tre gånger till om du är osäker.. personen i fråga blir förmodligen väldigt tacksam för du är mån om att det blir rätt när du ska bjuda på mat...
/Hon som svalt den första tiden för det var mycket dålig information för vad som gäller när man ska äta glutenfritt..😂😅
Man behöver inte ha alla symtom, alla reagerar vi olika!